FILM - ROBIN HOOD (2018)


Valami oknál fogva kisebb korom óta a Robin Hood, és úgy egész Anglia történelme, az a normanok, szászok, köztük lévő viszály és későbbi kor is állandóan mozgatta a fantáziám.
Természetesen ezt a tüzet csak táplálta a Robin Hood: Legend of Sherwood c. játék, amit előszeretettel játszottam fiatal koromban, a 2000-es évek elején.

Sok feldolgozása volt már ennek a témának, kezdve 1938-tól, egészen 2018-ig, tudtommal.
Én megnéztem mindet, esetenként többször is. Valaki erre esküszik, valaki arra.
Őszinte leszek. Nekem az 1938-as, első megfilmesítés volt a legkorhűbb. Ott éreztem át az üres várak, szegény, szerencsétlen emberek sorsát, akit sanyargat az elit.
A videójáték erre csak ráadott, bár ott még realisztikusabb hangulatot kaptunk, egyedül az 1100-as években nem voltak olyan testpáncélok még, az inkább az 1400-as évek második felét idézi, de ettől eltekintve egy élmény a játék is.

Sok dolog nem korhű, sőt, azt mondanám az egész ilyen steampunkos hangulatot üt meg nekem. Ettől függetlenül én kedvelem. De nem a steampunk beütés miatt, az inkább negatívum, mint pozitívum, azonban nem vesz el annyit belőle, hogy ne szeressem az alkotást.
A ruhák, a fegyverek, az egész társadalmi hozzáállás... mind poszt-modern kort idéz.
Hülyeség azt hinni, hogy Marien és Mr. Christian Grey politizálgatása az 1100-as évek elején működött volna, mikor olyan vaskezűen uralkodott az egyház még sok évszázadon keresztül ezután.
Csak a nemességnek volt szava. Az újratölthetős gyorstüzelő állványos nyilpuska, vagy az automata számszeríjak. Ezekről inkább ne is beszéljünk, ahogy a sok mostani szabómunkát megszégyenítő díszöltözékekről sem, egy olyan korból, ahol az emberek enni alig tudtak, olyan szegénység volt.

A 2018-as Robinn Hood sem a korhűség miatt érdekes. Aki rendszeresen olvassa megosztásaim, az tudja, hogy mindenben Holywood üzeneteit keresem, amivel jeleznek nekünk olykor előre, olykor meg csak úgy általánosan fednek fel igazságokat, erősítenek meg egy már meglévőben, nyilvánosan ki nem mondottban.
Szerencsére itt is találtam párat!

Az alapfelállás már ismert lehet, mert nem itt jelenítették meg vásznon elsőként azt, hogy Loxly Robin - más néven is ismeretes, sőt, lehet több ember tetteiből kovácsolták a legendát, azonban ez lényegtelen - a Közel-Keleten harcolt a keresztes háborúban, mit ad Isten, épp a pápa parancsára.
Mellesleg ugye ez nem egyedi eset, hiszen tudjuk, hogy ez amolyan kötelesség volt nemesként is.

A lényeg adott: vallásos háborút megjárt veterán hazatért, ahol hivatkozva a halálára - amit mesterségesen terjesztettek el - elkobozták tőle a birtokát. A közel-keletes részben is érződik mennyire értelmetlen ez a háború. Az egész.
Elkezdték kivégezni a fegyvertelen foglyokat, és mikor főhősünk megkérdi miért, annyit válaszolnak, hogy ,,felsőbb utasításra". Itt az arcunkba csaphat már a nyers igazság.
Akkor még nem tudhatták, nem is sejthették, de az első világháborúban is ilyen indokokra hivatkozva öltek meg több százezer, millió embert. Ez másik történet.

A felsőbb utasításra mondat már szépen megalapozza a hátteret annak, aki bármikor is kételkedett a Vatikánban lévő fejes isteni hatalmában. Hogy mekkora tömeggyilkos és hazudozók ülnek ott.
De ne szaladjunk ennyire előre!


* SPOJLER *



Az egész bányászváros-gyárváros jelképrendszerrel szerintem tökéletesen betaláltak Nottginham esetében. A sínylődés, az elszegényedés, a végkimerülés és a reményvesztettég csak úgy sugárzik a helyzetből.

És az adókat szedik tovább. 

Van egy jelenet, mikor Marien bejut a kulcsra zárt levéltárba, ahol keres valamit.
Itt megfigyeltem egy nagyon érdekel jelképet, amivel nap mint nap találkozunk akár plakátkon, akár reklámokban, tv, internet... szinte mindenhol. A hatszög!


A hadisarcot megakarják szavaztatni. Mindenféle vámot vetnek ki. Még több kell, még nagyobb adó, mégjobban nyomorgatni az embereket... de miért?

A levéltárban a leveleket így rend-szerezik. Pirossal megerősítettem körbe, hogy ne takarja a képet, viszont látszódjék mire megy ki a játék.
Ha valaki azt mondaná a rossz fényviszontok miatt csak úgy látszik, mintha hatszög lenne, ott a háttérben egy rakat ilyen hexa


De miért érdekes ez az irattáros jelent? Miért gond a hexa? Mit jelképez...
Remélem mindenki ismeri a mondást, hogy nem jutunk ötről a hatra.

A méhek rendszere, a méhkas szerkezete a legtökéletesebb börtön, ami valaha fel lett fedezve. Ezt másolják mesterségesen, építik be a tudatunkba, hogy mi is csak agyatlan munkások legyünk.

Ezért látjuk olyan sok nagyplakáton, modern designokban, felkapott hirdetéseken, tv-ben háttérben, vagy akár Dr. Lenkei bármelyik túlárazott szcientológusos cuccán.

A hatszögek teljesen jól láthatóak a doboz alján, azt mondanánk rá, egyszerű minta... hát persze

Ez már régóta felhívta a figyelmem, hogy érdemes figyelni a hatszögeket.
Az egész kaptárrendszer, ahol mi az agyatlan végrehajtók vagyunk, mind összefügg a korona őrülettel, meg a kijárási tilalom alatt csendben, suttyomban felszerelt 5G mobil antennákkal is.

A Deutsche Telekom sem tétlenkedik 6szög terén

forrás: https://androidportal.zoznam.sk/2019/01/5g-slovak-telekom-otestoval-technologiu-massive-mimo/


A kaptár a rendszer, különböző korokban különbözően nevezhetik. De a cél ugyan az. Az irányítás.
Ők azért rakták össze a tervet, hogy te szétess.

A Rómából jött esperes azt mondta Nottingham bírájának, hogy:
A félelem a leghatásosoabb fegyver Isten arzenáljában... ezért alkotta meg az Egyház a Poklot!
 - 1:06:00-tól nézve abban a verziónál, amelyikben én láttam.

Tökéletes megfogalmazás, tökéletes színjátékkal. Az bíboros színészi teljesítménye, mimikája, szerintem egy az egyben átadja azt a gonosz, alattomos egyházi furkálódást, ami jellemző volt erre a korra.


Egy majd' 2 órás filmet olykor elég megnézni egy ilyen egyenes megerősítés végett.
De itt nem zárul be a cukrászda, a habos torta még hátra van!

Tovább folytatva ezt a jelenetet, Robinunk bejön, és egy jó csellel belopja magát a felső körbe. Majd a háttérbe vonulva hallgatja a Bíró és a Bíboros beszélgetését. Megdöbbenve. 

Ugyan ebben a verizóban, 3 perccel később a következő mondatok hangzanak el:
Ha tovább akarjuk pénzelni az arabokat, hogy legyűrjük az angol sereget, hogy Ön (Nottinghan bírája - saját megjegyzés) és én átvehessük a hatalmat a királytól, a pénzt amivel tartozunk nekik 4 napon belül a kikötőbe kell juttatnunk. Ha sikerül, akkor a hatalmunknak többé semmi sem szab gátat!
Őszinte leszek, mikor anno először láttam, én akkora adrenalin löketet kaptam, hogy végre... valaki, valahol ki meri mondani, hogy ez márpedig így volt. Mert így volt. Az oszmánokat is a Vatikán pénzelte később, és láthatjuk, hogy az előbb az arabokat is ki pénzelte. Ugyan az az egyház.
Mert érdekes, valahogy sosem támadták meg direkt a Vatikánt ezek a ,,pogányok". 

Ott van a végére, mármint az elemzésem végére egy általános modell. Amit nem ez a film mutat be először, viszont ezzel csak fokozza a hangulatot és ennek a jelenségnek a fontosságát.
Will, a kopasz nyomorból kitört önjelöl politikus jelensége.
Aki azért gürcölt, hogy a nép hangja legyen és vigye valamire az életben.

Őt megkísértik, és a vége az lesz, hogy azok mellé áll, és azzá válik, olyan pozíciót fogad el és töltbe be frissen, ami ellen egész életében harcolt lényegében, és akiket utált. Igen, persze, ehhez kellett egy megüresedett hely, ami szület a lehetőséget.
De a pénz és a hatalomvágy erre készteti a gyengéket.
Egy pozíció, amibe belemagyarázzák, hogy a nép miatt van... a jelenlegi helyzetben ő lesz a megmentője a sokat sínylődötteknek.
Jól tudjuk már, hogy ez egy újabb bábot szül az illetőből, aki ebbe belemegy.
Nem lett ez másként Willel sem. Az egyház bábja lett és a régi notthingami bíró helyét a bíboros kérésére ő veszi át.

Új, fiatalos arc, de ugyan az a régi maszlag. Ha figyelmesek voltunk a film során egy ponton kiderült, hogy a felkötött régi bíró is pont ilyen szegény, árvaházi sorből feltört ifjú volt anno...
És minden kezdődik előlről, ahogy mondani szokás. A mókuskerékből nincs kitörés - legalábbis ők azt szeretnék, ha mi ezt hinnénk!

A filmet mindenkinek ajánlom, aki eltud tekinteni a futurisztikus és nevetségesen minőséges, szándékosan elszexualitzált női öltözékektől, valamint a gyanúsan hamis öntöltő nyilpuskáktól.

Ha más nem, egy csütörtök esti kikapcsolódásnak úgy vélem bőven megteszi.

képek: google.com
filmverzió: Robin.Hood.2018.CUSTOM.BDRiP.x264.HUN-GS88

MAGmenTŐ






Megjegyzések