Márton Veronika - Sumir - magyar szavak eredete (Szófejtések, I. rész) - MEGJEGYZÉSEIM


Nem teljesen értek egyet egy részben Márton Veronikával, mikor szemúr nyelven szófejteget.
Mikor azt írja, hogy az An vagy Anu név nem utal nőre... természetesen a személy akire használták férfi volt, kétségtelen. Azonban nézzük meg, mit is ír?

,,Szócsoport meghatározóként "dingir" a  sumir olvasat, az asszír-babilonié meg "il". Az első csillagforma jel sumir vonalas írással, a második új-asszír ékírással  íródott. (A mai szótárak az új-asszír ékjeleket veszik alapul.)  
A akkád-babiloni-asszír istenkörben ilA-nu istenén nevében mind az „il” előtag, mind a  név második része a "nu" istent jelent."
Itt megjegyezném egyből, hogy a dingír egybevág a tündér szavunkkal, jelentésileg is megegyezik.

Olvassuk már el magyarul az (il-An-u) szavat!

Mássalhangzó írásunk és a nyelvünk is ehhez ,,alkalmazkodik". Más magánhangzókat olvashatunk közé... sok-sok év telt el azóta, és valószínű nem is a sumírtól származik a magyar, hanem pont fordítva.
ilAn-u egy mai magyar női nevünk - ami ezek szerint régebbi, mint gondolnánk: Ilona.

Tündér Ilona neve ismerős?
A népmeséink a mi világunkat megelőző - akár több civilizációval ezelőtti, vízözön előtti biztosan - világ(okat) ír le...
Én ezek szerint azt tudom mondani, hogy újból igazolódtak a népmeséink.

Igazolni még azzal tudnám, hogy a magyar kultúrában mindig is a teremtő női minőség volt a ,,domináns".
Tündér Ilona, Anyahita (anya hite? Aki sok források szerint egy s ugyan az Tündér Ilonával), Babba Mária (Szűz Mária), Mária Magdolna... mind nők és ezzel a női minőséget erősítik.
Amennyiben istenséget takar, általában a magyar ősi kultúrában női minőségekre gondolunk - kellene gondolni akarva-akaratlanul.

Anahita vagy Anyahita, az ősi istennőnk, aki feltételezhetően más bolygóról jött tanító nő

Kinek ajánlották fel anno Magyarországot? Szűz Máriának. Aki persze megegyezik Babba (Baba?) Márival. Ezt a tudást őrizték meg a székelyek a Babba-kultusszal.

Babba Mária
Székelyek és magyarok Babba Mária tiszteletéről:


Írta: Magmentő
Képek: Google

Megjegyzések