SZKÍTA-DÁK KAPCSOLAT


A szkítákat a blogom olvasóinak talán nem kell bemutatnom.
Keletről, Ázsiától, egész Európáig (és bele is) ért a birodalmu(n)k.

Egy érdekes összefüggést szeretnék mutatni azoknak, akik a ,,mainstream" történelemben hiszenk. Aki nem ismeri ezt a szót, talán a hagyományos, elhazudott, elavult, akadémiai történelem eszébejuttatja azt a szintet, amit mainstream történelemnek nevezünk.

A szkítákról szóló Wikipedia bejegyzést néztem, mikor ráakadtam egy felsorolásra (idézem):
Az egyik szkíta nép a következő felsorolásban nyilván kétszer szerepel.
  • Sakâ haumavargâ – haumát fogyasztók (betű szerint: haumát fogyasztó szakák). Saját nevüket nem ismerjük, és a perzsák által rájuk ragasztott név jelentése is vitatott.[15] Lakóhelyük a Ferganai-medence (görög forrásokban Amürgion pedion: Αμυργιον πεδιον) volt. Aradi Éva az indoszkítákkal azonosítja őket.[16] Az indoszkítáknak is nevezett szakaurak azonban nem voltak a perzsák hűbéresei.
  • Sakâ tigraxaudâ – hegyes fövegűek (betű szerint: hegyes fövegű szakák). Az Amu-darja alsó szakaszánál, Khoraszmia oázisának területén laktak. Harmatta szerint ők a dahák, más néven masszagéták. Valójában a hegyes fövegűek az ászik egyik csoportját, az aorszokat képviselték. Masszagetai (Μασσαγεται) pedig az ászik szövetségének görögös neve volt.
  • Sakâ tyaiy paradraya – vízen túliak (betű szerint: szakák, kik vízen túliak). A Keleti-Balkán lakói voltak. Harmatta az „európai”, azaz királyi szkítákkal azonosítja őket. E helyen bizonyosan nem róluk van szó – ők ugyanis nem voltak a perzsák adófizetői –, hanem a gétákról.
  • Sakâ tyaiy para Sugdam – Szogdián túliak (a perzsa szövegben, betű szerint, „sakaibiš tyaiy para Sugdam”, azaz „a szakáktól, kik Szogdián túliak”). A Ferganai-medence lakói voltak; azonosak a haumát fogyasztókkal. Aradi szerint ők a „tulajdonképpeni szakák”, avagy szakaurak.[17] A szakaurak azonban nem voltak a perzsák hűbéresei.
  • Dahâ – ellenségek, idegenek. A Kopet-dag északi előterében laktak, s magukat avaroknak nevezték.
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Szkíták)

Igaz, a ,,szakaurak" is teljesen érthető azon a nyelven, amit a szakák és szkíták is beszéltek: a magyar, vagy mai formájától valamiben eltérő változata. Egyszerűen nem értem ki hiszi el, hogy mivel mi eltudjuk olvasni és érteni, akkor ez teljesen véletlen lenne.

Nekünk azonban most az utolsó pont az érdekes. Nézzük csak meg. Egy magyarul nem csak beszélő, de értő személy, aki kicsit olvasott már a szkítákról, hunokról, az találkozott már a méd és a dák fogalmával, akik együttesen alkották (hivatalosan) 5 vagy 6 évszázadig tartó közös birodalmukat, a Pártus Birodalmat. (kb. i.e. 3-ik század-i.u. 3-ik század).
Egyik nép tehát itt a dák, akik a Fekete-tenger dél-délkeleti partjáról költöztek át a nyugatira (mai Romániának nevezett területre), ahol később lett mindenféle nevük, mert keveredtek az évek alatt, megszállás miatt.


A fent említett Dahâ kifejezés érdekes, ugyanis feltűnhet ám a dák népneveket ismerő olvasóknak, hogy lényegében egybeesik a daha dák népnév változattal.
Viszont amit még be is vall a ,,hivatalos" álláspont, hogy ŐK MAGUKAT avaroknak nevezték. A dákok.
Az hun-avar-magyar hely- és nyelvfolytonosságot a Kárpát-medencében talán már ismerik az olvasók.

Sztrabón pedig leszögezte, hogy a géták és a dákok azonos nyelvet beszéltek, valamint keveredtek a moiszoszokkal és a trákokkal.

 (https://hu.wikipedia.org/wiki/Dákok)

Itt pedig az is kiderül, hogy két egymás mellett élő nép egy s ugyan azon nyelven beszélt. Mivel a dákok és a médek egy birodalomba tömörültek, s ez a két idő alatt csekély idő telt el, valamint ha rájövünk a méd-mada-madai-magyar névazonosságra rájöhetünk ésszerűség alapján arra, hogy a dákok milyen nyelvet beszélhettek. Ismétlem: akik magukat avarnak nevezték.

Ha engem kérdez valaki, akkor a sok éves tamulmányozásom a témában mindig egy még az ,,utam" leges legelején megfogalmazódott mondatra juttat vissza újra és újra: a történelem lényegében a valós világunk Trónok Harcája.

Más megközelítése a témában:
http://www.angyalimenedek.hu/blog.php?mode=cikk&article=000077

Dákok és géták szkíták voltak (ezt sem nem én írtam): 
https://drive.google.com/file/d/1owmp6ZcloemHv5Am63dJ7CkT_Z0sKev1/view?usp=sharing

Képet: Google

Megjegyzések